Όχι σε αναχρονιστικές διώξεις στο Διαδίκτυο

Ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής

Δηλώσεις  του Μιχ. Τρεμόπουλου και του ευρωβουλευτή του «Πειρατικού Κόμματος»

Παρέμβαση από το «Πειρατικό Κόμμα» της Σουηδίας, σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, πραγματοποιήθηκε για το θέμα της πρόσφατης σύλληψης των υπευθύνων γνωστού ελληνικού ιστοτόπου.

Το  Piratpartiet ιδρύθηκε στη Σουηδία το 2006 με αφορμή παρόμοια δίωξη ανάλογου σουηδικού ιστοτόπου, εγκαινιάζοντας ένα ιδιόμορφο πολιτικό ρεύμα στην Ευρώπη. Το ρεύμα αυτό επικεντρώνει στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright και τις πατέντες, και γενικότερα στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο και στην καθημερινή ζωή. Στις ευρωεκλογές του 2009 συγκέντρωσε 7,13% των ψήφων εκλέγοντας ένα ευρωβουλευτή. Ο ευρωβουλευτής τους Christian Engström συμμετέχει στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας  τη σύλληψη των 6 ατόμων στην Ελλάδα για την υπόθεση της ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων, ο κος Christian Engström δήλωσε τα εξής:

«Η δίωξη των διαχειριστών του ιστότοπου αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις ελευθερίες στο διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Οι σημερινοί νόμοι για την πνευματική ιδιοκτησία είναι αναχρονιστικοί για την εποχή μας. Έχουν μετατρέψει όλη τη νέα γενιά σε εγκληματίες στα μάτια του νόμου σε μια μάταιη προσπάθεια να σταματήσουν την τεχνολογική πρόοδο. Ο μόνος τρόπος να προσπαθήσει κανείς να περιορίσει την κοινή χρήση αρχείων είναι να εισάγει πλήρη επιτήρηση στις ιδιωτικές επικοινωνίες του καθενός. Δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσεις τα ιδιωτικά μηνύματα από το copyrighted υλικό χωρίς να ελέγξεις τα περιεχόμενα του ίδιου του μηνύματος. Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι σημαντικότερο από το δικαίωμα των μεγάλων επιχειρήσεων των media να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι τώρα

Ο ευρωβουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Οι σημερινοί νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα αποτρέπουν ή περιορίζουν πολλές σύγχρονες και συναρπαστικές μορφές πολιτισμικής έκφρασης, όπως για παράδειγμα το sampling ή το mixing μουσικής και βίντεο, η χρήση εικόνων σε ιστοσελίδες. Δεν θέλουμε να καταργήσουμε την εμπορική αποκλειστικότητα αλλά με έναν τρόπο που θα σέβεται τα σύγχρονα δικαιώματα και ταυτόχρονα θα επιτρέπει τα περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται. Στηρίζουμε τα αιτήματα του Πειρατικού Κόμματος για κατοχύρωση των ηθικών δικαιωμάτων των αρχικών δημιουργών, ελεύθερη χρήση για μη-εμπορικούς σκοπούς, πενταετή εμπορική αποκλειστικότητα, νομιμοποίηση της δυνατότητας αξιοποίησης επιμέρους τμημάτων έργων για τη δημιουργία νέων και κατάργηση των τεχνολογιών Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (Digital Restrictions Management)».

Σήμερα  το απόγευμα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος  θα παραβρεθεί στη σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας, που οργανώνεται στις 5 το απόγευμα μπροστά στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Τι συμβαίνει με τους σταθμούς του Προαστιακού;

 Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για τους σταθμούς που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δε λειτουργούν Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των σταθμών