Τρεμόπουλος: «Κουλούρι» στη διοίκηση Ζέρβα

Οι τοποθετήσεις της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

 

Καθαριότητα, προσβασιμότητα και δημόσιες τουαλέτες τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης για τους τουρίστες. Πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με άμεση συσχέτιση θνησιμότητας και έκθεσης σε ρύπους. Το 62% των πολιτών θεωρεί ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής στην πόλη από τις επιλογές της διοίκησης. Να σταματήσει η ενίσχυση των υπερκαταστημάτων και να ξαναγίνουν οι λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών. Να υπάρξει συνεκτική πολιτική για τα αδέσποτα. Απαράδεκτη και παρελκυστική η στάση της διοίκησης στην αντιμετώπιση των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Γκροτέσκα εικόνα μιας κιτς γιορτής ήταν η υποδοχή ταξιδιωτών κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της πόλης, με τον δήμαρχο να μοιράζει κουλούρια στους τουρίστες, με γυμνά μάλιστα χέρια, ενάντια σε κάθε κανόνα δημόσιας υγιεινής, σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Οικολογίας-Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στον αντίποδα, όμως, οι επισκέπτες βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στην πόλη για την καθαριότητα, την προσβασιμότητα και τις δημόσιες τουαλέτες, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 62% θεωρεί ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής στην πόλη από τις επιλογές της διοίκησης.

Ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης του ΑΠΘ που απέδειξε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας θνησιμότητας από φυσικά και καρδιοαναπνευστικά αίτια και της έκθεσης σε επικίνδυνα μικροσωματίδια PM10 και όζον O3. Ιδιαίτερα ευάλωτος είναι ο πληθυσμός που ανήκει στην τρίτη ηλικία και γι’ αυτό προτείνονται δύο σενάρια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έτσι ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα στην πόλη. Δεν υπάρχει κάποια πολιτική μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και αύξησης της ανθεκτικότητας της πόλης, σημείωσε. Ειδικά η συγκυρία των πυρκαγιών που σημειώνονται στον Καναδά με θερμοκρασία που έφτασε τους 49.6ο C, θα έπρεπε να απασχολεί τη διοίκηση του Δήμου, που -αντίθετα- προχωρά στην κοπή 4.000 δένδρων και στη μετατροπή της πόλης σε ένα ταψί στον φούρνο το καλοκαίρι. Και όλα αυτά τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε νέους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, αντί για 30% που ίσχυε πριν (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005).

Τον Δήμο Θεσσαλονίκης αφορά και η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της ΕΕ για επαναχρησιμοποίηση κατά 55% και ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας κατά 65% για το 2025. Η Κομισιόν αμφισβητεί τον ισχυρισμό των ελληνικών αρχών ότι ο μέσος όρος των αποβλήτων συσκευασίας είναι 81 κιλά ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 177 κιλά ανά κάτοικο. Η καμπάνια του καφέ κάδου «ΘΕΣ ΚΑΦΕ» δεν έχει προχωρήσει και η εφαρμογή του δεν θα φέρει αποτέλεσμα καθώς δεν έχει σωστό σχεδιασμό. Επίσης, αναφέρει ότι οι δήμοι στην Ελλάδα, και ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε αυτούς, δεν καταβάλλουν προσπάθεια για πρόληψη, για διαλογή στην πηγή για ενώ παρατηρείται μεγάλη αδράνεια και καθυστέρηση στην εφαρμογή τελών για την ταφή των απορριμμάτων. Τέλος, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών.

Επιπλέον, η κριτική που άσκησε η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σχετικά με τα σπιτάκια ανακύκλωσης επιβεβαιώνεται από το πάγωμα χρηματοδότησης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντίστοιχη επένδυση που χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά ταμεία για λόγους αδιαφάνειας.

Εκτός από τα θέματα ποιότητας ζωής, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία περίπου 600.000 Έλληνες (περίπου το 6%) παρέλειψε ένα γεύμα ή έμεινε νηστικό ολόκληρη την ημέρα γιατί δεν είχε τα χρήματα για να τραφεί ενώ το 12% ανησυχεί για πρόσβαση σε υγιεινή και επαρκή τροφή. Τα νούμερα αυτά ίσχυαν και πριν την εμφάνιση της ακρίβειας στα τρόφιμα και φυσικά εκτινάσσονται στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Κατά τη συζήτηση του θέματος για την προσωρινή παραλαβή του έργου βελτιστοποίησης του ποδηλατόδρομου, ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι η απόφαση του Δήμου να μην προχωρήσει στην κατασκευή ποδηλατόδρομου στην Παπάφη τελικά εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή δεν προστέθηκε ούτε ένα χλμ ποδηλατόδρομου στην πόλη, στοίχισε αφενός την απώλεια εξασφαλισμένης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (αρχική χρηματοδότηση 1.285.000€, απορρόφηση 375.000€ δηλαδή λιγότερο από 30%) και αφετέρου την καταβολή αποζημίωσης πάνω από 8.000€ από χρήματα των δημοτών λόγω διάλυσης της σύμβασης.

Σχετικά με το θέμα της επιχορήγησης του Δήμου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για προμήθεια εμβολίων ζώων συντροφιάς και την άμεση περίθαλψή τους σε περίπτωση δηλητηριάσεων, ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε συνεκτική πολιτική για τα αδέσποτα και έθεσε στην διοίκηση συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το αν θα γίνει κάποια ανάθεση σε εξωτερικό κτηνίατρο, που θα αναλαμβάνει τον εμβολιασμό και τη χορήγηση των φαρμάκων σε περίπτωση δηλητηρίασης, αν υπάρχει ακριβής καταγραφή των αδέσποτων ζώων και αν έχει γίνει προγραμματισμός των εμβολιασμών. Η ανεπαρκής απάντηση που έδωσε ο αντιδήμαρχος κ. Θεοτοκάτος ήταν ότι αυτά θα συζητηθούν στη συνέχεια.

Σχετικά με το θέμα της απογευματινής λαϊκής αγοράς στην Κώττα Ρούλια, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στον αρχικό στόχο των λαϊκών αγορών να φέρουν κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή που τώρα έχει ατονήσει. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξαναγίνουν οι λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών. Αντί να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ καταστηματαρχών και πωλητών λαϊκών αγορών, στο στόχαστρο πρέπει να μπει η ενίσχυση των μεγάλων υπερκαταστημάτων, που υποσκάπτουν τη δυνατότητα επιβίωσης των μικροεπαγγελματιών αλλά υποστηρίζονται σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο. Όσον αφορά τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, θα πρέπει στη νέα θέση που προτείνεται να εξασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων, η επαρκής ηλεκτροδότησή της καθώς και η τοποθέτηση ειδικών κάδων για βιοαπόβλητα. Επανέλαβε, επίσης, το από 20ετίας αίτημα της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ να λειτουργήσει μια βιολογική λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης.

Απαράδεκτη και παρελκυστική χαρακτήρισε ο Μ. Τρεμόπουλος τη στάση της διοίκησης και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου την αντιμετώπιση των εργαζομένων στην καθαριότητα, που διαμαρτύρονταν για τα εργατικά ατυχήματα και ζητούν προσλήψεις, αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Δήμου για επισκευές οχημάτων, απόδοση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζόμενων και αποζημίωση όσων συνταξιοδοτήθηκαν και πλήρωσαν γι’ αυτά.

Η 9η ειδική συνεδρίαση είχε μοναδικό θέμα την έγκριση του Πολυετούς Πλάνου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Θεσσαλονίκης για τα έτη 2022-2027, το οποίο και καταψηφίστηκε από τον Μ. Τρεμόπουλο, καθώς έχει καταστεί ανεπίκαιρο αφού άργησε ένα χρόνο περίπου να υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Διαβάστε επίσης

Τα τρία Ε (ΕΕΕ) & ο εμπρησμός του Κάμπελ

Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τρεμόπουλου: «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ – του πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» την Πέμπτη 27