Ευρωπαϊκή παρέμβαση ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος για να πιεστεί η εταιρία να δώσει στοιχεία
Συνέχεια στο ευρωκοινοβούλιο δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα του σκανδάλου της SIEMENS. Με σημερινή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνεται η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ως βάναυσης παραβίασης των κανόνων ισότητας στον ανταγωνισμό, και ζητείται παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου η εταιρία να πιεστεί να αποκαλύψει τα ονόματα πολιτικών προσώπων, στελεχών του δημόσιου τομέα και κομματικών σχηματισμών, που πήραν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας για υποθέσεις διαφθοράς.
Πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι, παράλληλα με την απόδοση ευθυνών, πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο και τα χρήματα μέχρι τελευταίο ευρώ, τόσο από τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη του δημόσιου τομέα, όσο και από τα κομματικά ταμεία που χρηματοδοτήθηκαν. Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να πιέσει με συγκεκριμένες ενέργειες την εταιρία να αποκαλύψει τα στοιχεία, ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο δικαιούνται να συμμετέχουν σε προγράμματα και έργα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων που έδωσαν ως δωροδοκίες.
«Φέρνουμε το θέμα της SIEMENS και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας μας δε μπορεί ή δε θέλει να προχωρήσει πέρα από παιχνίδια εντυπώσεων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε ότι στο τέλος η εταιρία θα μείνει με τα κέρδη από τις γκρίζες συμβάσεις της, και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με τις μίζες στην τσέπη και στα κομματικά τους ταμεία. Από την πλευρά μας αναδεικνύουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση του σκανδάλου, ζητώντας από την Κομισιόν να πιέσει η ίδια την εταιρία για την αποκάλυψη στοιχείων και ονομάτων.
Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα, να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως και να επιστραφούν έντοκα μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματα του σκανδάλου, που σήμερα πληρώνονται από τους πολίτες μέσω των περικοπών. Το κοινό αίσθημα δεν αποδέχεται ούτε την υποκρισία ούτε τις «αμφιβολίες» των κομματικών ηγεσιών για το μαύρο χρήμα που μπήκε στα ταμεία τους. Καλά θα κάνουν λοιπόν να μειώσουν αντίστοιχα τη φετινή τους επιχορήγηση, ως συμβολική κίνηση ότι σέβονται στοιχειωδώς τα συναισθήματα της κοινωνίας, και δεν αξιώνουν η αμφιβολία να είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Διαλεύκανση του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα
Η Siemens, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, έχει παραδεχτεί πως από το 1999 μέχρι το 2006 πραγματοποίησε ύποπτες πληρωμές που φτάνουν τα 1,3 δις ευρώ.
Στην Ελλάδα, η Siemens παραδέχεται ότι ανώτατα στελέχη της εμπλέκονταν σε δωροδοκίες μη κατονομαζόμενων πολιτικών και στελεχών δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να κερδίσει κρατικά συμβόλαια από τη δεκαετία του 90 τόσο για ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και επενδύσεις στο σιδηρόδρομο, όσο και για έργα σχετιζόμενα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέχρι σήμερα αρνείται να κατονομάσει τα πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν. Τέτοια φαινόμενα διαφθοράς έχουν εξοργίσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, και θεωρείται ότι είχαν σημαντική συμβολή στη σημερινή δημοσιονομική κρίση.
Ο Τάσος Μαντέλης, Υπουργός Τηλεπικοινωνιών το 1998, παραδέχτηκε το Μάιο του 2010 πως κατά τη διάρκεια της θητείας του έλαβε από τη Siemens 200 χιλιάδες μάρκα για την εκλογική του εκστρατεία.
Ο κ. Siekaczek, διαχειριστής των ύποπτων ταμείων της Siemens που καταδικάστηκε από τα Γερμανικά δικαστήρια το 2008, κατέθεσε πως πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δωροδοκήθηκαν από τη Siemens αρνούμενος να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Μέχρι σήμερα, κανείς στην Ελλάδα δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αποτελεί και σοβαρότατη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πιέσει την εταιρία να αποκαλύψει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη;
2. Δέχεται να συμμετέχουν, σε προγράμματα και έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων που έδωσαν ως δωροδοκίες;